Startersleningen worden weer steeds vaker verstrekt

Plannen om voor het eerst in uw leven een woning te kopen? Dan kan het zijn dat u een stukje hypotheek tekort komt. Alleen dit jaar nog kunt u tot 101% van de woningwaarde lenen. Het jaar daarop tot maximaal 100%.

Bij het kopen van een woning komen echter extra kosten om de hoek kijken dan alleen de aankoopprijs. Voor de meeste starters is extra geld lenen daarom een absolute must. Vraag dan een starterslening aan bij uw gemeente. Het goede nieuws is: voor het eerst sinds lange tijd maken gemeenten hiervoor extra geld vrij. Niet elke gemeente verstrekt dit soort leningen maar er doen wel steeds meer gemeenten in Nederland hieraan mee!

In januari, februari en maart al 734 leningen voor starters verstrekt


In het allereerste kwartaal van 2017 zijn er meer startersleningen verstrekt dan in het laatste kwartaal van 2016: 734 leningen maar liefst. U leent geld van de overheid (dus niet van een bank) en mag de aflossing van de lening en het betalen van de rente 3 jaar voor u uit schuiven. Zo heeft u de eerste jaren minder hoge lasten. Als uw inkomen het na die drie jaren toelaat, dan start u met de aflossing. Startersleningen hebben overigens een rentevaste periode (minimaal vijftien jaar). U mag maximaal 30 jaar over de aflossing doen.

Hoeveel lenen met de starterslening?

Dit kan per gemeente verschillen. Er zijn gemeenten, zoals Berg en Dal, bij wie u tot 30.000 euro bovenop uw hypotheek kan bijlenen. Echter, de meeste gemeenten hanteren deze norm: 20% van de aankoopsom van uw woning.

Komt u in aanmerking voor deze lening?

U moet allereerst natuurlijk nagaan of uw gemeente ook startersleningen verstrekt. Dit kan u controleren op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Er zijn in 2017 (tot nu toe) 224 Nederlandse gemeenten die deze leningen aanbieden. In grote steden zoals Rotterdam, Amsterdam en Den Haag maar ook Utrecht, komt niemand voor een dergelijke lening in aanmerking. Waarom niet? Zij zijn bang dat daardoor de huizenprijzen nog verder gaan stijgen, waardoor het juist voor starters nog lastiger wordt om hun eerste woning te kopen.

De algemene voorwaarden om voor een starterslening in aanmerking te komen verschillen per gemeente. U kunt bij SVn een starterslening aanvragen.

Comments on this entry are closed.