In Steenbergen blijft de starterslening erg populair

September 2017 – Steenbergen – Net zoals in meerdere gemeenten in Nederland, verstrekt ook de gemeente Steenbergen z.g. startersleningen aan mensen die voor het eerst een woning willen kopen. Wat blijkt? Aan de populariteit van deze extra lening blijkt in Steenbergen maar geen einde te komen. Sterker nog: Het potje met geld is alweer op!

Gemeente trekt nieuw geld voor startersleningen aan

Steenbergen heeft op dit moment direct nieuw geld weten aan te trekken, zodat toekomstige starters -die afhankelijk zijn van een extra lening- toch bij de gemeente kunnen aankloppen voor een starterslening. Wethouder Petra Lepolder vertelt dat het geld vandaan wordt gehaald bij het Stimuleringsfonds voor Volkshuisvesting. Bij dat fonds stond nog geld geparkeerd wat niet werd gebruikt. Zonde, aldus Petra. In totaal werd er een geldbedrag van bijna €273.000 aangetrokken.

Starterslening, voor wie?

Deze leningen zijn uitsluitend bedoeld voor degenen die van plan zijn om een eerste woning te kopen maar niet het volledige aankoopbedrag kunnen lenen bij de bank. Ze kunnen dit tekort aanvullen met een goedkope lening van de gemeente. Pas na 3 jaar mogen ze beginnen met het aflossen daarvan. Daardoor blijven de kosten voor de eerstkomende jaren laag.

Waarom blijft de starterslening in trek?


Waarom de starterslening in met name de gemeente Steenbergen zo in trek is, dat is niet te verklaren volgens de wethouder. Misschien dat het komt omdat de lening ook aangevraagd kan worden door mensen van buiten Steenbergen. Dus voor mensen die willen verhuizen naar deze gemeente.

Geld weg is meestal pech

Als er geen geld meer in het potje voor de starterslening zit, dan vullen de meeste gemeenten deze niet aan. Zij wachten totdat de eerste leningen door starters weer zijn terugbetaald. Dat geld wordt dan opnieuw in het potje gestopt. De gemeente Steenbergen vind dat niet verstandig. ‘We vinden deze lening een goed instrument. Graag houden we jonge, toekomstige kopers van een woning vast in onze gemeente’, aldus Petra Lepolder.

En met de alsmaar stijgende prijzen voor starterswoningen én de strengere leenvoorwaarden (volgend jaar mag men nog maar 100% lenen van de woningwaarden), is de starterslening voor veel mensen gewoon broodnodig.

0 comments… add one

Leave a Comment