Studenten lenen geld om mee te sparen

Het blijkt dat meer dan 50% van de studenten extra geld bij de DUO (dit is de Dienst Uitvoering Onderwijs) leent dan dat ze in werkelijkheid nodig hebben voor hun studie. Dat blijkt vandaag uit het onderzoek dat het Nibud publiceerde.

De studenten doen dat met het oog op de toekomst. Zo hopen ze na hun studie geld achter de hand te hebben. Bijvoorbeeld om te sparen voor een woning of om hun rijbewijs te financieren. Bij de DUO kan men goedkoper geld lenen dan bij reguliere banken. Zelfs met de lage rentes van dit moment. Steeds vaker ook blijven studenten thuis wonen. Namelijk 56% tegen 39% in 2015.

Het nieuwe leenstelsel

Studenten die nu studeren, die vallen onder de nieuwste leen- c.q. studiefinancieringsstelsel. Bij dit nieuwe stelsel is de basisbeurs afgeschaft. Deze werd vervangen door een studentenlening. Met als gevolg dat nu 2 maal zoveel studenten geld lenen. Zo leent maar liefst 62% van de eerstejaars en tweedejaars studenten. Dit was in 2015 30%. Ook ouders dragen vaker bij aan de studiekosten.

Studieschuld geen groot taboe meer


Op een studieschuld rust onder studenten niet meer zo’n taboe. Ze zien dit niet als probleem. Van de studenten nu vind nog maar 12% dat een probleem. Een flink verschil met de 30% die dat wel vond in 2015. 73% van de ondervraagden heeft inmiddels een schuld bij de DUO. Een kwart daarvan leent het maximale bedrag. Het Nibud waarschuwt daarvoor. Ze zijn bang dat dit leidt tot onnodige veel schulden.

65% van studenten spaart

Het blijkt dat studenten het erg belangrijk vinden om geld te sparen. 65% spaart. Soms sparen ouders mee. Maar 10% van de respondenten spaart niet. De meeste studenten sparen wel en voornamelijk om na hun studie een huis te kunnen kopen. De gemiddelde student spaart ongeveer 145 euro per maand.

Comments on this entry are closed.