Tweeverdieners kunnen straks 170% lenen voor nieuwe woning

Bent u van plan om zeer binnenkort op huizenjacht te gaan? Een goede zaak en verstandig! Want het zal niet zo lang meer duren of er treedt een woningschaarste op. Woningen worden razendsnel verkocht. De huizenprijs stijgt niet alleen in het westen. Ook in de noordelijke provincies Drenthe, Twente en Overijssel worden de prijzen weer bijna als vanouds opgedreven. 

De hypotheekrente daarentegen staat nog steeds erg laag. En de stijgende woningprijs wordt voor tweeverdieners enigszins gecompenseerd omdat zij straks weer meer kunnen lenen.

Goed nieuws voor tweeverdieners

In 2018 kan men nog maar maximaal 100 procent van de marktwaarde van een woning lenen. Voor tweeverdieners is er echter goed nieuws. Vandaag maakte minister Dijsselbloem van Financiën bekend dat zij vanaf 2018 weer meer geld kunnen lenen voor een woning. In de afgelopen tijd kon men maximaal 60 procent van het laagste inkomen bijlenen. Dit wordt verhoogd naar 70 procent.

Waarom niet beide inkomens 100% meenemen in de berekening?


De maximale hypotheek gaat dus iets omhoog, zodat ook deze doelgroep net iets makkelijker aan een woning kan komen. Waarom worden beide inkomens niet voor 100% meeberekend voor de maximale hypotheek? De overheid heeft een beetje veiligheid ingebouwd. Want mocht het inkomen van een van de partners plotseling wegvallen, dan zou men in theorie met 1 inkomen nog de hypotheeklasten kunnen dragen.

Opschroeven maximale hypotheek 2-verdieners ook gezond voor woningmarkt

Niet alleen is het voor tweeverdieners goed nieuws dat zij in 2018 meer kunnen lenen voor een huis. Het betekent ook dat met name de iets duurdere woningen sneller verkocht worden. Dit zal de doorstroming op de woningmarkt ten goede komen. Zo komen er automatisch meer woningen vrij voor starters.

Of het op de langere termijn ook gezond is voor de woningmarkt, dat is nog onduidelijk. Overigens zou het bij de maximale hypotheekverhoging voor tweeverdieners gaan om gemiddeld 15.000 euro extra per hypotheek… Bent u benieuwd hoeveel geld u kan lenen? Vraag via onze website een offerte aan!

Comments on this entry are closed.