De vele voordelen van het doorlopend krediet

Op deze pagina informeren we u over de vele voordelen van het doorlopend krediet. Dit is misschien wel de bekendste leenvorm die u in Nederland kunt afsluiten. Een van de belangrijkste voordelen van het doorlopend krediet is misschien wel de vrijheid die het u geeft. U mag namelijk geld opnemen en aflossen wanneer het u uitkomt. Dit is bij andere populaire leensoorten niet mogelijk. U betaalt daarnaast alleen rente over het bedrag dat u daadwerkelijk opneemt.

Korte introductie doorlopend krediet (DK)

Een doorlopend krediet afsluiten is bij vrijwel alle Nederlandse banken mogelijk. Het is een consumptief krediet waarbij u van te voren een opnamekrediet (kredietlimiet) afspreekt met de bank. U kunt zelf bepalen hoeveel geld u binnen dit limiet opneemt en wanneer. Eenmaal afgeloste bedragen mag u altijd (dus doorlopend) weer opnemen. U mag in één keer het complete bedrag opnemen maar het is ook mogelijk om telkens kleine geldbedragen op te nemen. U betaalt variabele rente bij het doorlopend krediet over het bedrag dat u opneemt.

Wat kost een doorlopend krediet in 2017?

Ook in 2017 bent u relatief goedkoop uit met het DK. Het is verstandig om meerdere doorlopende kredieten van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Deels heeft u natuurlijk de kosten zelf in de hand. U betaalt namelijk alleen rente o

ver de bedragen die u opneemt. De rentetarieven bij een doorlopend krediet zijn variabel. Dat wil zeggen dat de rente tijdens de looptijd zowel in uw voordeel als nadeel kan veranderen. Als u ervoor kiest om maandelijks hetzelfde bedrag af te lossen, dan merkt u niets van eventuele renteschommelingen.

 

Update 01-8-’17: Rente inderdaad nog steeds historisch laag
De actuele variabele leenrente voor doorlopende kredieten is nog steeds laag. Zo is de variabele debetrente bij grotere leenbedragen bij Freo 4,7%. Defam zit er zelfs nog iets onder met 4.6%. Ter vergelijking: In 2008 tikten we nog een gemiddelde variabele leenrente van bijna 11% aan!

De voordelen van een doorlopend krediet in notendop:

  • Altijd geld opnemen wanneer het u uitkomt (wel binnen uw kredietlimiet).
  • Alleen rente betalen over het bedrag dat u opneemt.
  • Eenmaal afgeloste bedragen kunt u opnieuw opnemen.
  • In veel gevallen ligt de rente met het doorlopend krediet net iets lager dan de rentes op andere leningen.

 

Prognose 2017: Consumptieve kredieten straks nóg goedkoper!

Eerder dit jaar was het de verwachting dat consumptieve leningen, zoals het doorlopend krediet, nog goedkoper zouden worden. Deze prognose is uitgekomen. De kredietrente is in 2017 historisch laag. Defam voerde in januari 2017 een forse renteverlaging door. En dankzij de Europese Centrale Bank (ECB) is het de verwachting dat de leenrentes vrijwel gelijk blijven. Zij houden de z.g. ‘beleidsrentes’ namelijk laag. Om een lang verhaal kort te houden: De lage kredietrente is, zoals het lijkt, voor 2017 blijvend. U kunt nu en straks nog steeds goedkoop lenen!

0 comments… add one

Leave a Comment