Voordelig geld lenen

Geld lenen is zo oud als de weg naar Rome. Maar zelfs voordat Rome werd gebouwd, werden er al leningen verstrekt. In het oudste ‘boek’ ter wereld dat op schrift werd gesteld, het oude testament, is te lezen dat geld lenen de normaalste zaak van de wereld was. Tegelijk werd er gewaarschuwd voor het aangaan van schulden. Men moest kredieten in die tijd al met rente terugbetalen. Dat moest, volgens de toen heersende wet in het oude Israël, wél een eerlijke rente zijn. Voordelig geld lenen dus! Men mocht geen woekerrente eisen. En rijkere mensen mochten géén rente heffen bij leningen voor armen. Ze konden als het ware ‘gratis’ lenen. Want een lening moest behulpzaam zijn en niet schadelijk…

Voordelig geld lenen?

Zoiets zien wij vandaag de dag nog terug in de vorm van de Gemeentelijke Kredietbank. Dat brengt ons terug naar de realiteit van vandaag: Waar kan u voordelig geld lenen? Maar wilt u eigenlijk wel op zoek gaan naar een kredietverstrekker waar u goedkoop kunt lenen? Volgens ons kunt u het beste op zoek gaan naar een lening met de beste voorwaarden. Vooral als u een iets hoger bedrag leent. Want vaak is goedkoop uiteindelijk duurkoop. Kies in ieder geval voor een lening die bij u past! En let niet alleen op de hoogte van de rente maar kijk met name naar de totale kosten van de lening. Hieronder bespreken we met u 5 belangrijke zaken waaraan een goede geldlening moet voldoen, volgens ons.

Kijk niet alleen naar de rente bij goedkoop lenen!

Als u goedkoop wilt lenen, dan let u waarschijnlijk vooral op de rente. Dit is niet verstandig. Sterker nog: Kijk alleen naar de totale lening kosten! Anders zou u wel eens bedrogen uit kunnen komen en blijkt die ene goedkope krediet of hypotheek uiteindelijk fors duurder te zijn dan verwacht. Kies voor een aanbieder die uitblinkt in service, transparantie en zekerheid. Neem de 5 leentips hieronder goed door. Alleen dan sluit u de beste lening af en blijven de kosten binnen de perken.

1. Kies voor de juiste lening zodat u voordelig leent

Kies altijd voor een lening die perfect aansluit bij uw bestedingsdoel. Sluit bijvoorbeeld geen doorlopend krediet af voor een uitgave waarvan de totale (eind)kosten bekend zijn. Een goed voorbeeld in dezen is de financiering van een auto.

Persoonlijke lening

Van een auto is bekend wat deze kost. De keuze voor een lening met een vaste rente en looptijd is dan ideaal. Maandelijks betaalt u een vast bedrag aan rente + aflossing. U kunt de looptijd van dit consumptieve krediet exact samen laten lopen met de economische levensduur van de wagen. Is de auto eenmaal afgeschreven of heeft hij veel van zijn waarde verloren? Dan zit u niet meer opgescheept met een dure lening. Zou u kiezen voor een doorlopend krediet, dan kan het zijn dat u nog jarenlang moet aflossen terwijl u al lang een andere auto nodig heeft.

Doorlopend krediet

Andersom sluit u ook geen persoonlijke lening af voor uitgaven waarvan de totale kosten niet duidelijk zijn. Dat kan het geval zijn bij een renovatie of verbouwing. Sluit daarvoor een doorlopend krediet af. Zo kan u telkens een bedrag opnemen wanneer dit nodig is, tot aan het kredietlimiet. Alleen over de bedragen die u opneemt betaalt u rente.

2. Goedkoper lenen met de juiste looptijd

Bent u zich ervan bewust dat het kiezen van de juiste looptijd uw lening goedkoper kan maken? U leent voordelig geld als u z.s.m. uw krediet aflost. Kiest u voor een lening met een lange looptijd en lage maandlasten, dan bent u uiteindelijk veel duurder uit. Dit lijkt dan wel een goedkope lening maar dat is niet het geval. Per saldo betaalt u meer dan wanneer u voor een lening kiest met een hogere rente maar mét een korte looptijd. Kies voor een kredietverstrekker die dit voordeel eerlijk benoemt. Natuurlijk moet de looptijd ook bij uw situatie passen. Kunt u geen hogere maandtermijnen aflossen, dan bent u wel genoodzaakt om voor een langere looptijd te kiezen…

3. Geld lenen is voordeliger met de juiste voorwaarden

In uw zoektocht naar de goedkoopste kredietverstrekker, is het verstandig om u niet alleen te focussen op lage rentepercentages en aantrekkelijke maandtermijnen. Neem daarentegen juist extra tijd voor het lezen van de voorwaarden. Iedere lening moet u vroeg of laat in zijn geheel terugbetalen. Een lening afsluiten waarbij u niet boetevrij extra kan aflossen, dat is uit den boze. Gelukkig zijn er steeds minder leningaanbieders die deze beperking opleggen. Heeft u eens een mooie financiële meevaller? Dan kan u dat geld gebruiken om uw lening eerder af te lossen. En daar moet geen boete tegenover staan. Let hier dus speciaal op bij het zoeken naar de goedkoopste lening.

4. Service van de kredietverstrekker en transparantie

Leen alleen geld bij een aanbieder die u van begin tot eind bijstaat met goede leenadviezen, en die altijd voor u klaarstaat als u vragen heeft. Zo kan uw persoonlijke of financiële situatie in de toekomst veranderen. Het is dan belangrijk dat u altijd bij een adviseur terecht kunt. Eventueel kan de lening aangepast worden. Bij een goede service hoort wat ons betreft ook een duidelijke leenofferte. De kredietverstrekker in kwestie moet u ook duidelijk informeren over de verplichtingen en consequenties die horen bij geld lenen. Moet u uw leesbril opzetten omdat u anders de kleine lettertjes niet kunt lezen? Zoek dan snel een andere kredietverstrekker die wél transparant en duidelijk is!

5. Overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij hoger leenbedrag

U zult er misschien niet aan denken, maar bij het afsluiten van een voordelig krediet beknibbeld de kredietverstrekker vaak op een noodzakelijke overlijdensrisicodekking. Met name bij grote leningen is het belangrijk dat u wél een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Een dergelijke verzekering maakt de lening iets duurder maar bij overlijden van de kredietnemer, u in dit geval, zadelt u uw familie niet op met een schuld. Een aparte overlijdensrisicoverzekering afsluiten is meestal duur. Kies bij voorkeur voor een lening waarbij de kosten van deze dekking inbegrepen zijn. De premie hiervan wordt meestal verrekend in de rente. U betaalt dan iets meer rente maar u leent wél verantwoord en veilig!