Winkeliers bang voor opmars creditcard door nieuwe dienstverlener

Nederlandse winkeliers kijken enigszins bevreesd naar nieuwe ontwikkelingen op de betaalmarkt. Ze zijn met name bang dat de betalingsverkeerkosten zullen stijgen vanaf 2018. Want dan introduceren dienstverleners -voor de winkelier duurdere- nieuwe betalingsmogelijkheden. Deze nieuwe betaalmogelijkheden zijn flink prijziger dan pinnen aan de kassa.

Dat tekenen we op uit de mond van Michel van Bommel. Hij is secretaris van Detailhandel Nederland.

Nieuwe Europese betaaldienstrichtlijn pakt duur uit

De nieuwe Europese betaaldienstrichtlijn waar winkeliers bang voor zijn en die in 2018 wordt geïntroduceerd, is de Payment Service Directive 2. Afgekort met PSD2. Dankzij deze nieuwe richtlijn kunnen allerlei nieuwe betaaldiensten (meestal gericht op creditcard betalingen) worden opgezet. Maar het zijn nou juist de creditcard betalingen waar winkeleigenaren zich groen en geel aan ergeren.

Want om dergelijke diensten te kunnen leveren, moeten ze voldoen aan strenge eisen en bovendien betalen ze daarvoor vergoedingen die onnodig zijn. Voor een creditcardbetaling die een klant in de winkel doet, moeten winkeliers soms tot wel een paar procent over dat bestedingsbedrag afstaan.

20 maal duurder

De vergoeding die ze moeten afstaan voor een creditcardbetaling ligt ongeveer twintig maal hoger dan vergoedingen voor pinbetalingen.

Creditcardbetalingen zullen in de toekomst normaler worden

Winkeliers bang voor opmars creditcard door nieuwe dienstverlenerOok al betalen consumenten in Nederland nog vrij weinig met creditcards, vergeleken met andere landen, toch zijn winkeliers bang dat het aantal betalingen met creditcards in de toekomst flink zal toenemen. En daarmee automatisch ook hun kosten. Grote organisaties zoals PayPal, Google, Apple en zelfs Playstation en Facebook investeren juist in creditcardbetalingen. Ze gebruiken oude betaalmiddelen en steken deze in een nieuw jasje.

Winkeliers zijn bang dat op termijn dit type betalingen, door het uitrollen van PSD2, een hoge vlucht zal nemen. Dan nemen de kosten voor de consument én voor de winkeliers enorm toe.

0 comments… add one

Leave a Comment