Woning kopen? Mogelijk extra geld lenen voor duurzamere woning

U bent van plan om een woning te kopen en stelt het op prijs om tevens uw toekomstige huis energiezuiniger te maken? Misschien dat u nog eventjes moet wachten met het kopen van een woning. Want binnen afzienbare tijd is het waarschijnlijk mogelijk om extra geld te lenen voor mensen die hun woning willen verduurzamen. Het Nibud maakte dat afgelopen week bekend.

Nieuwe leennormen 2018

Huizenkopers die aan kunnen tonen dat hun nieuwe onderkomen na een aantal aanpassingen duurzamer is en ‘minder tochtig’, die kunnen daarvoor extra geld lenen. Dat kan in 2018 met een bedrag van maximaal €9000. Dat staat in het rapport met nieuwe leennormen die het Nibud op 18 oktober jongstleden presenteerde.

Zelfs voor goed geïsoleerde woningen kan extra geld worden geleend

Toekomstige woningkopers kunnen zelfs voor woningen met energielabel A++ extra geld lenen. Dat bedrag komt bovenop het maximaal te l

enen hypotheekbedrag. Woningen met energielabel A++ zijn al redelijk goed geïsoleerd. Maar dan nog valt er met een aantal aanpassingen nog voldoende energie te besparen.

Nul-op-de-meterwoning

Wilt u van een oud huis zoals een woonboerderij een ‘nul-op-de-meterwoning’ maken? Nul-op-de-meterwoningen zijn vaak huizen van enkele eeuwen oud. Denk daarbij aan boerderijen uit de 17e of 18e eeuw. Deze woningen zitten vol gaten, kieren en om deze zo te verbouwen dat ze geheel ‘nul-op-de-meter’ zijn, kan u vanaf 2018 mogelijk tot €25.000 extra geld lenen. Dat bedrag kan u gebruiken voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. U bent na al deze aanpassingen in staat om uw eigen energie te produceren. De kosten van de extra lening heeft u er mogelijk al snel uit. Om tot €25.000 extra te kunnen lenen moet u wel een minimaal netto jaarinkomen hebben van €33.000.

80% van de koopwoningen heeft geen energielabel

Dat het Nibud met deze aanbeveling komt, dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het Energieakkoord, dat Nederland heeft ondertekent, nageleefd moet worden. Daarin staat o.m. dat een gemiddeld koophuis minimaal energielabel A heeft, binnen nu en tien jaar.

0 comments… add one

Leave a Comment