WOZ krediet

Wat is een WOZ-krediet? Hoe kunt u een WOZ-krediet berekenen en aanvragen? Op Leningen.nl leest u alles over deze bijzondere kredietvorm voor woningeigenaren. Met een WOZ-lening heeft u tijdelijk wat extra financiële ruimte. Maar de meeste mensen gebruiken dit geldbedrag voor de verbouwing van een woning of voor woningaanpassingen. De rente op deze leningen is extra laag, omdat u in feite profiteert van uw eigen woning.

Wat is een WOZ krediet? Leningen.nl legt het uit

Een WOZ krediet is een lening die alleen woningeigenaren kunnen afsluiten. Heeft u een eigen woning? Dan kunt u daarvan profiteren. Dit krediet heeft een aantal voordelen in vergelijking met soortgelijke, reguliere leningen. Zo sluit u het WOZ krediet af tegen een veel gunstiger rente dan bij een reguliere lening. De bank schat uw risico namelijk veel lager in omdat u een koopwoning heeft. De (WOZ) waarde van uw koophuis wordt door de bank afgezet tegen uw hypothecaire lening en het bedrag dat u wilt lenen. Als de WOZ waarde hoger is dan de hypotheek die op het huis rust, dan kunt u dit krediet afsluiten.

Voordelen van WOZ kredieten

De voordelen van deze kredietvorm voor eigenaren van een woning zijn aanzienlijk. Als u een eigen woning heeft, dan raden we u aan om eerst bij de bank te informeren of u voor de lening in aanmerking komt. Is dat het geval, dan profiteert u van een lage leenrente en hoeft u géén taxatiekosten te betalen. Dat is wel het geval bij het verhogen van uw huidige hypotheek. Ook betaalt u geen notariskosten. De meeste banken brengen daarnaast geen afsluitkosten in rekening. Niet iedereen met een koopwoning kan echter een WOZ krediet afsluiten. U moet daarvoor aan een aantal voorwaarden voldoen. Daarover leest u hieronder meer.

Voorwaarden afsluiten woonlening

We noemen dit krediet voor woningeigenaren ook wel een woonlening. U kunt niet zomaar een woonkrediet afsluiten. Allereerst moet u natuurlijk beschikken over een eigen koophuis. Daarnaast moet de WOZ waarde van de woning altijd hoger zijn dan uw hypotheek. U maakt dus in feite gebruik van de overwaarde van uw woning. WOZ kredieten worden doorgaans alleen door banken verstrekt.

Waarvoor kunt u een goedkope WOZ lening gebruiken?

U vraagt deze leningvorm aan bij de bank voor het verbouwen van uw woning of voor een grote aankoop. Dat kan een auto zijn of iets anders. Sommige huiseigenaren sluiten deze lening ook af om gewoon wat rianter te kunnen leven. Dus voor extra bestedingsruimte. Met het WOZ krediet krijgt u sowieso korting op de rente. Dit krediet is daarom goedkoper dan een reguliere lening bij de bank. Overigens werd de WOZ lening doorgaans in de vorm van een doorlopend krediet aangeboden. Omdat u echter alleen de betaalde rente kan aftrekken van de inkomstenbelasting bij een persoonlijke lening, is het raadzaam om voor die leenvariant te kiezen.

Hoeveel geld kan u lenen?

Indien u het WOZ krediet alleen kunt aanvragen in de vorm van een doorlopend krediet, dan spreekt u met de geldverstrekker een kredietlimiet af. De bank heeft een aantal gegevens nodig om de hoogte van het kredietlimiet te kunnen bepalen. Zo moet u o.a. gegevens aanleveren m.b.t. uw inkomen en vaste lasten. Daarnaast is de hoogte van dit limiet mede afhankelijk van de WOZ waarde van uw huis én de hoogte van de hypotheek. Als u weet wat de huidige WOZ waarde is van uw woning, dan kunt u zelf eenvoudig uw maximale WOZ krediet berekenen. Voor het berekenen van deze lening gaat u naar de website van uw bank. Doorgaans is het maximale WOZ krediet dat u kunt aanvragen 150% van de actuele woningwaarde minus de hoogte van uw hypotheek.

WOZ waarde berekenen

U heeft zelf niet de WOZ waarde te berekenen van uw woning. Want ieder jaar taxeert uw gemeente de woningwaarde. De gemeente kan naar aanleiding van de woningwaarde de tarieven van de belastingen bepalen, zoals het eigenwoningforfait en de onroerendezaakbelasting. De waarde berekenen ze door statische gegevens te gebruiken. Zo let de gemeente op de grootte van uw huis, eventuele aanpassingen/verbeteringen die zijn aangebracht, het bouwjaar en de grootte van het perceel. Ook wordt gekeken naar de voorzieningen in de buurt en het soort/type woning. En tenslotte is de waarde mede afhankelijk van de woningprijzen van vergelijkbare woningen. Gemeentes taxeren jaarlijks de waarde van woningen. U ontvangt daarover ieder jaar rond januari automatisch een bericht.

Waar op letten bij het afsluiten van een woning krediet?

We raden u aan om vooral te letten op het soort lening die u afsluit voor uw woning. Als u een WOZ krediet wilt gebruiken voor de verbouwing van uw woning, dan kunt u het beste een persoonlijke lening afsluiten. U kunt bij een WOZ persoonlijke lening namelijk de rente die u moet betalen van de inkomstenbelasting aftrekken. Dat is niet mogelijk bij het doorlopend krediet. Wél is de rente van persoonlijke leningen meestal iets hoger dan de rente voor doorlopende kredieten. Gebruikt u het WOZ krediet niet voor een verbouwing van uw koopwoning? Dan kunt u beter kiezen voor een WOZ doorlopend krediet.

Altijd WOZ-kredieten vergelijken!

Het is zeer verstandig om WOZ-kredieten te vergelijken. Vergelijk uw WOZ-krediet met reguliere kredieten zoals een normale persoonlijke lening of doorlopend krediet. Het komt niet snel voor maar soms zijn reguliere leningen goedkoper dan een WOZ-krediet. Op Leningen.nl vind u een compleet overzicht van aanbieders van kredieten in Nederland. Vul in onze vergelijkingsmodule enkele gegevens in en geef aan dat u een eigen woning heeft. Kies voor het doorlopend krediet als leenvorm en we tonen u de WOZ-kredieten met de daarbij behorende rentetarieven.

WOZ persoonlijke lening

Omdat bij een WOZ doorlopend krediet de verhouding tussen de leenrente en de aflossing kan wijzigen, weet u nooit van te voren wanneer u het krediet heeft afgelost. De einddatum is dus onduidelijk. Met een WOZ persoonlijke lening heeft u veel meer zekerheid en u kunt de rente daarvan aftrekken van de inkomstenbelasting. Tenminste, als u het geld gebruikt voor een verbouwing van uw woning. Met de WOZ persoonlijke lening leent u een vast bedrag en staat de looptijd vast. Ook betaalt u een vaste rente. Maandelijks lost u een vast maandtermijn af. De meeste WOZ persoonlijke leningen hebben een maximale looptijd van tien jaar (120 maanden). U betaalt géén taxatiekosten en notariskosten.