Zakelijke lening

Als u wilt investeren in uw bedrijf, dan kunt u een zakelijke lening aanvragen. Daarvan is de zakelijke lening met een vaste rente en looptijd de meest gangbare lening. Bij banken en kredietverstrekkers wordt deze lening aangeboden als een z.g. ‘rentevastlening’. Dit is in feite gewoon een persoonlijke lening maar dan voor bedrijven.

Op deze pagina informeren we u uitgebreid over deze rentevastlening. Daarnaast bespreken we in het kort nog enkele andere zakelijke leenvormen waaronder het doorlopend krediet. Met een zakelijke geldlening leent u geld van de bank en u betaalt dit bedrag in gedeelten terug, samen met rente.

Waarvoor zakelijke lening aanvragen?

U kunt als ondernemer zo uw eigen redenen hebben om een zakelijke lening aan te vragen. U kunt met een bedrijfslening bijvoorbeeld inventaris of winkelinrichting financieren. Of u kunt investeren in uw productvoorraad. De meeste financieringen worden echter aangevraagd voor vervoersmiddelen, machines en voor de aanschaf van een bedrijfspand. Bij de bank kan u dus geld lenen voor werkkapitaal óf voor een investering.

Soorten zakelijke leningen

Wilt u graag zakelijk geld lenen voor de financiering van uw onderneming? Dan heeft u als ondernemer op dat gebied een aantal keuzes. Als u bijvoorbeeld een financiering voor bedrijfsmiddelen wilt afsluiten, dan kan u kiezen voor financial lease, equipment lease, een persoonlijke lening (rentevastlening) of voor een doorlopend krediet (bij ondernemers vaak een Euribor leing). Tegenwoordig is het ook mogelijk om een lening af te sluiten op basis van Crowdfunding. Welke zakelijke lening u moet kiezen, dat hangt o.m. af van de situatie waarin uw onderneming zich bevindt (startende ondernemer?) maar ook van het leendoel, dus waarvoor u een financiering aanvraagt. Daarover kan de bank u informeren.

Ook bedrijfshypotheek afsluiten mogelijk onder bepaalde voorwaarden

Naast zakelijke leningen is het tevens mogelijk -en zelfs tegenwoordig gemakkelijker- om een bedrijfshypotheek af te sluiten. Deze sluit u af voor de financiering van een bedrijfspand. Een bedrijfshypotheek wordt alleen aan ondernemers verstrekt. Het te financieren pand geldt tevens als onderpand van de hypotheeklening. Dit geld mag ook alleen in het bedrijfspand worden geïnvesteerd. Ondernemers komen alleen in aanmerking voor een zakelijke hypotheek indien zij (goede) bedrijfscijfers over de laatste 2 á 3 jaar kunnen aantonen. Uw onderneming moet winstgevend zijn. Niet alleen bij een bedrijfshypotheek maar ook bij andere zakelijke leningen geldt altijd: Geef de bank voldoende inzicht én duidelijkheid! De bank wil namelijk kunnen inschatten hoe hoog het risico is bij het verstrekken van een lening. Kom daarom met een goed ondernemingsplan en kom altijd met voldoende zekerheid.

Kom ik in aanmerking voor een zakelijk krediet?

Niet iedereen komt in aanmerking voor zakelijk geld lenen. Elke bank hanteert zo ongeveer dezelfde leenvoorwaarden. We noemen dit even voor het gemak de algemeen geldende spelregels. Hieronder leest u welke ondernemers c.q. bedrijven in aanmerking komen voor een zakelijke lening.

Algemeen geldende leenvoorwaarden/spelregels:

 • Een zakelijke financiering is geschikt voor de volgende rechtsvormen: Eenmanszaken, vennootschap onder firma (afgekort als vof), besloten vennootschap (bv), een maatschap en tenslotte voor commanditaire vennootschappen.
 • Alleen voor ondernemingen in Nederland.
 • Men dient ingeschreven zijn als bedrijf bij de KvK (Kamer van Koophandel).
 • U kunt de jaarcijfers van de laatste 3 boekjaren overleggen. Steeds meer banken verstrekken een lening bij het overleggen van de jaarcijfers van de 2 voorgaande boekjaren.
 • Als u een zakelijke financiering aanvraagt bij een bank, dan moet u doorgaans ook bereid zijn om een zakelijke rekening bij die bank te openen.
 • U mag geen achterstandsregistratie hebben bij het BKR (Bureau Krediet Registratie).

Kies als ondernemer voor lening met vaste rente en looptijd

De meeste ondernemers halen de meeste voordelen uit een lening met een vaste rente en looptijd. We noemen dit soort bedrijfsfinancieringen ook wel rentevastleningen. In werkelijkheid sluit u een zakelijke persoonlijke lening af. U heeft dan periodieke kosten. Deze bestaan uit maandelijkse rentekosten en maandelijkse aflossingen. U weet bij een rentevastlening altijd precies waar u aan toe bent.

De hoogte van de maandtermijnen staat vast. Datzelfde geldt voor de looptijd van de zakelijke lening. Als de marktrente stijgt, dan blijft u dezelfde rentekosten betalen. Meestal is het voor ondernemers niet mogelijk om boetevrij versneld af te lossen. Geld lenen met een vast rentepercentage en looptijd heeft als voordeel dat u de lening perfect kan afstemmen op de economische levensduur van het te financieren object.

Rekening courant krediet

Naast de lening met een vaste rente en looptijd (lening op afbetaling / persoonlijke lening / rentevastlening) kunt u ook kiezen voor het z.g. ‘rekening courant krediet’. Dit is een doorlopend krediet voor ondernemers. Daarmee kunt u als het ware rood staan op uw betaalrekening. Met dit zakelijke krediet kunt u bijvoorbeeld belangrijke rekeningen vooruit betalen of gebruiken voor het aanvullen van uw voorraad. Let op: Het rekening courant krediet is een dure zakelijke leenvorm.

Zakelijk leasen

Een andere zakelijke leenvorm is leasen. U kan kiezen voor operational lease of financial lease. Financial lease lijkt in veel opzichten op de persoonlijke lening. U kunt bedrijfsmiddelen leasen die door de leasemaatschappij worden voorgefinancierd. De leaseperiode bepaald u aan de hand van de economische levensduur van het leaseobject. Maandelijks betaalt u een vast bedrag aan rente aflossing. U bent direct economisch eigenaar van het leaseobject. Zodoende is het mogelijk om te profiteren van fiscale voordelen. U mag namelijk het gefinancierde object activeren op uw bedrijfsbalans.

Kan je zakelijk lenen zonder jaarcijfers?

Het is bij een reguliere bank bijkans onmogelijk om zakelijk geld te lenen zonder jaarcijfers. Wel bieden diverse banken zogenoemde ‘starterskredieten’ aan. Deze verstrekken zij op basis van goedgekeurde jaarcijfers en een ondernemingsplan. Bij bedrijven die korter dan drie jaar bestaan, wordt een aanvraag vooral beoordeeld op basis van de ondernemingsplan die u aanlevert. De jaarcijfers zijn belangrijk maar ondergeschikt. Wel moet u ervoor zorgen dat uw ondernemingsplan wordt aangevuld met prognosecijfers. Deze cijfers moeten eerst worden goedgekeurd door een accountant of door een boekhouder. Bij sommige kredietaanbieders kunt u wel gebruikmaken van ‘lease zonder jaarcijfers’. Zo kan u een nieuwe of gebruikte auto leasen zonder dat u daarvoor jaarcijfers hoeft te overleggen.

Rente zakelijke financiering

Hoeveel rente u voor uw zakelijke financiering betaalt, dat is afhankelijk van een aantal factoren. Voor het bepalen van de rentetarieven let de bank o.a. op de volgende zaken:

 1. De hoogte van uw lening.
 2. De bank doet een waardering van uw zekerheden.
 3. Er wordt een inschatting van uw risicoprofiel gemaakt.
 4. Het aflosschema.
 5. De looptijd van de zakelijke lening.
 6. De kosten die de bank maakt.

Kredietverstrekkers die bedrijfslening verstrekken

Bij wie kunt u terecht voor een goedkope bedrijfslening? Bij vrijwel elke Nederlandse bank en kredietverstrekkers kan u zakelijk geld lenen. Via Leningen.nl kunt u eenvoudig op zoek gaan naar een zakelijk krediet of lening. Bekijk onze advertenties of maak gebruik van onze lening vergelijker.