Zzp’ers kunnen gemakkelijker hypotheek afsluiten

Voor zzp’ers zal het steeds gemakkelijker worden om een hypotheek af te sluiten. Dat schrijft de website Wegwijs. Zij zochten uit hoe u als zzp’er het aanvraagproces voor een hypotheek nog soepeler kunt laten verlopen. Wij vatten in het kort samen wat zij adviseren.

Webwijs geeft aan dat het voor ondernemers allereerst van belang is om direct de juiste documenten te verzamelen. Dit bespoedigt het aanvraagproces aanzienlijk!

Voor zelfstandigen gemakkelijker geworden een hypotheek af te sluiten

Het is in de voorbije jaren steeds eenvoudiger geworden om een hypotheek voor zzp’ers (en mkb’ers) af te sluiten. Dat constateert de website Wegwijs.nl. Als u zelfstandige bent en zoekt naar een koopwoning, dan zal uw aanvraag voor een hypotheek nog soepeler verlopen als u zo snel mogelijk de noodzakelijke documenten verzamelt. De bank heeft sowieso voor deze hypotheekaanvragen extra gegevens nodig. Het inkomen van een zzp’er is altijd een doorslaggevende factor. U moet dan ook de volgende documenten verzamelen:

Documenten bewijs van inkomen ondernemers:

  • Uw jaarrekeningen over de afgelopen twee á drie kalenderjaren.
  • Een kopie van inkomstenbelasting (IB) over de laatste twee á drie jaren.
  • Van de laatste twee á drie jaren een definitieve aanslag IB.
  • Eventuele inkomensgegevens van uw partner.
  • Als u pensioen opbouwt: een overzicht van pensioenrechten die u heeft opgebouwd.

Veel banken verstrekken nu ook hypotheek met 2 jaarrekeningen

Dat zzp’ers steeds gemakkelijker een hypotheek kunnen afsluiten, dat is o.a. te danken aan een versoepeling van de leennormen. Zo accepteren banken vaker een aanvraag voor een hypotheek indien er maar 2 in plaats van 3 jaarrekeningen kunnen worden overlegt. Het spreekt voor zich dat u sneller geaccepteerd wordt als deze jaarrekeningen een positief inkomen aantonen. Let op: De leenvoorwaarden verschillen in Nederland per bank. De voorwaarden zijn dus niet universeel. Bij welke bank u als ondernemer de meeste kans maakt om te kunnen lenen voor een woning, dat is ons niet bekend.

Uw jaarrekening is erg belangrijk voor de bank!

We raden u aan om veel aandacht te besteden aan uw jaarrekening. Banken beoordelen uw hypotheekaanvraag namelijk met name a.d.h.v. uw jaarrekeninggegevens. Uw jaarrekening bestaat altijd uit een zogenoemd financieel eindverslag. Vat uw bedrijfsactiviteiten goed samen. Tevens met de jaarrekening altijd beginnen met een balans en een winst- en verliesrekening. Licht de cijfers in het kort toe. Online voorbeelden over goede balans- en winst- en verliesrekeningen zijn er te over. U kunt zelf een jaarrekening maken maar het kan verstandig zijn om dit uit te besteden aan een professional zoals een boekhouder. Een jaarrekening moet altijd aan alle eisen voldoen. Alleen dan kan uw hypotheekaanvraag beoordeeld worden.

Comments on this entry are closed.